Śmietanę łączymy z drożdżami i cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Na blat wysypujemy mąkę , dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy rozczyn, cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto aż stanie się jednolite.Owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki na 40 minut.
Wiórki prażymy w małym garnku. Dodajemy mak, miód i mleko. Mieszamy aż utworzy się gęsta masa.
Gdy ciasto będzie zimne, wykładamy je na blat i wałkujemy na kształt koła. Koło dzielimy na mniejsze trójkąty. Na najszerszy kawałek trójkąta wykładamy masę i zawijamy ciasto. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Przygotowane rogaliki pieczemy 20 minut w 170 stopniach.
Sok z cytryny łączymy z cukrem pudrem i skórką z pomarańczy. Mieszamy aż uzyskamy biały lukier. Gdy rogaliki ostygną polewamy je przygotowanym lukrem.
Idealne na przekąskę podczas majówki
Dodaj komentarz