Rogaliki z nadzieniem kokosowo-makowym

Autor:

Marzena

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Rogaliki z nadzieniem kokosowo - makowym.

  • Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki ,
  • 250 g masła ,
  • 70 g drożdży ,
  • 2 łyżki cukru waniliowego ,
  • 1 łyżka cukru,
  • 125 ml śmietany Łaciata 18%
  • Składniki na masę:
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 100 g maku niebieskiego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 130 ml mleka.
  • Składniki na lukier:
  • sok z 1 cytryny,
  • 250 g cukru pudru,
  • skórka z pomarańczy.
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko

Przygotowanie

Krok Przygotowanie ciasta

Śmietanę łączymy z drożdżami i cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Na blat wysypujemy mąkę , dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy rozczyn, cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto aż stanie się jednolite.Owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki na 40 minut.



Krok 2

Wiórki prażymy w małym garnku. Dodajemy mak, miód i mleko. Mieszamy aż utworzy się gęsta masa.



Krok 3

Gdy ciasto będzie zimne, wykładamy je na blat i wałkujemy na kształt koła. Koło dzielimy na mniejsze trójkąty. Na najszerszy kawałek trójkąta wykładamy masę i zawijamy ciasto. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Przygotowane rogaliki pieczemy 20 minut w 170 stopniach.



Krok 4

Sok z cytryny łączymy z cukrem pudrem i skórką z pomarańczy. Mieszamy aż uzyskamy biały lukier. Gdy rogaliki ostygną polewamy je przygotowanym lukrem.



Wskazówki

Idealne na przekąskę podczas majówki

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.