Pieczone piersi z kurczaka z marchewką, żurawiną i ziemniakami

Pieczone piersi z kurczaka z warzywami to idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Smaki bardzo ciekawie się uzupełniają, a dodatkowo danie jest jednogarnkowe i pięknie się prezentuje.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • ½ szklanki żurawiny
  • 6 łyżek masła
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Piersi z kurczaka myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na maśle.



Krok 2 

Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w grube plastry. Marchewkę i ziemniaki wkładamy do brytfanki i dodajemy piersi z kurczaka i wszystko razem pieczemy w 180 stopniach.



Krok 3 

Dolewamy bulion i wsypujemy żurawinę. Dodajemy przyprawy do smaku. Przykrywamy i pieczemy, aż mięso i warzywa będą miękkie.



Krok 4 

Danie podajemy na ciepło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.