Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową lub połóż arkusz papieru do pieczenia.
W garnuszku lub na niewielkiej patelni rozpuść masło i odstaw do przestudzenia, a następnie wymieszaj z miodem i mieloną pikantną papryczką.
Za pomocą pędzelka posmaruj marchewki mieszaniną masła z miodem i przełóż je do żaroodpornego naczynia (lub na blachę do pieczenia) tak, aby nie zachodziły na siebie. Oprósz z wierzchu solą i pieprzem.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25 - 35 minut (w zależności od wielkości i grubości warzyw).
Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj widelcem i sprawdź, czy marchewki są miękkie.
Wyjmij z piekarnika, połóż na talerze i podawaj z kwaśną śmietaną. Smacznego!
Dodaj komentarz