Pieczone marchewki w miodowej glazurze

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 12 średniej wielkości obranych ze skórki marchewek
  • 50 g masła Łaciate
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • szczypta mielonej pikantnej papryczki
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana Mazurski Smak 18%

Przygotowanie

Krok1:

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową lub połóż arkusz papieru do pieczenia.
W garnuszku lub na niewielkiej patelni rozpuść masło i odstaw do przestudzenia, a następnie wymieszaj z miodem i mieloną pikantną papryczką.



Krok 2

Za pomocą pędzelka posmaruj marchewki mieszaniną masła z miodem i przełóż je do żaroodpornego naczynia (lub na blachę do pieczenia) tak, aby nie zachodziły na siebie. Oprósz z wierzchu solą i pieprzem.



Krok 3

Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25 - 35 minut (w zależności od wielkości i grubości warzyw).
Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj widelcem i sprawdź, czy marchewki są miękkie.
Wyjmij z piekarnika, połóż na talerze i podawaj z kwaśną śmietaną. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.