Kotleciki mielone z pokrzywami i szczypiorkiem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka smażonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ bułki kajzerki
  • 3 łyżki posiekanych młodych liści pokrzyw
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • ½ szkl. mleka Łaciate
  • Sól
  • Pieprz
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.



Krok 2

Szczypiorek i pokrzywy umyć, osuszyć, posiekać. Umyte mięso przemielić w maszynce, dodać odciśniętą bułkę, jajko, smażoną cebulkę, szczypiorek, pokrzywy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać ( w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki bułki tartej).



Krok 3

Zamoczoną w zimnej wodzie łyżką nabierać porcje masy mięsnej, formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Rumienić z obu stron na rozgrzanym oleju.



Wskazówki

Kotleciki mielone z posiekanym szczypiorkiem i młodymi pokrzywami to pomysł na udoskonalenie popularnego mielonego.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.