Danie: Kolacja
Osób: 2
Czas: Do 15 min
 Poziom trudności:  Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Wegetariańskie
Żółtko z jajka zetrzeć na drobnej tarce lub przecisnąć przez praskę do czosnku, wymieszać z musztardą, cukrem i śmietaną.
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                Ziarna słonecznika uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Liście sałaty umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Ogórka obrać, zetrzeć lub pokroić w cienkie plasterki, odcisnąć z wody. Sałatę połączyć z ogórkiem i posiekanym koperkiem, przyprawić do smaku solą i octem, wymieszać.
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                Sałatę przed podaniem oblać przygotowanym sosem i posypać ziarnami słonecznika. Podawać od razu po przygotowaniu.
                                        
                                            
                                        
                                    
                                                                
                                                                    Zielona sałata ze świeżym ogórkiem i koperkiem to pyszny i szybki do przygotowania dodatek do dania z mięsem.
                                    
                                                            
Dodaj komentarz