Pesto z pieczonych buraków to ciekawa alternatywa dla klasycznego zielonego lub czerwonego pesto. Razem z makaronem i pestkami dyni tworzy świetną kompozycję obiadową.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy
Wegetariańskie
Buraki wyszoruj, owiń folią i ułóż na blaszce. Piecz 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200⁰C.
W międzyczasie na osobnych patelniach upraż orzeszki pinii i pestki dyni.
Gdy buraki będą już miękkie, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do pojemnika blendera. Dodaj oliwę z oliwek, orzeszki pinii, ser Jantar, ocet balsamiczny i pokrojony na plasterki czosnek. Zmiksuj na gładko. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą oraz pieprzem.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, a następnie z powrotem przełóż do garnka. Do makaronu dodaj buraczane pesto i całość dokładnie wymieszaj.
Wyłóż danie na talerze. Przed podaniem posyp pestkami dyni i serwuj od razu. Smacznego!
Możesz przygotować od razu więcej pesto z buraka i wykorzystać je później np. do smarowania kanapek.
Dodaj komentarz