Spaghetti z burczanym pesto i pestkami dyni

Pesto z pieczonych buraków to ciekawa alternatywa dla klasycznego zielonego lub czerwonego pesto. Razem z makaronem i pestkami dyni tworzy świetną kompozycję obiadową. Najlepiej przygotować go więcej i stosować także jako smarowidło do kanapek lub krakersów.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g makaronu spaghetti
  • - 50 g pestek dyni

Buraczane pesto:

  • - 5 małych buraków
  • - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • - 3 łyżki orzeszków piniowych
  • - 3 łyżki tartego sera Jantar
  • - 2 łyżki octu balsamicznego
  • - 1 duży ząbek czosnku
  • - sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Buraki wyszorować, owinąć folią i piec około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200⁰C.



Krok 2

W międzyczasie na osobnych patelniach uprażyć orzeszki pinii i pestki dyni.



Krok 3

Gdy buraki będą już miękkie, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do pojemnika blendera. Dodać oliwę z oliwek, orzeszki pinii, parmezan, ocet balsamiczny i pokrojony na plasterki czosnek. Zmiksować na gładko. Spróbować i doprawić solą i pieprzem.



Krok 4

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, a następnie z powrotem przełożyć do garnka. Do makaronu dodać buraczane pesto i całość dokładnie wymieszać.



Krok 5

Przełożyć na talerze, posypać pestkami dyni i serwować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.