Spaghetti z burczanym pesto i pestkami dyni

Pesto z pieczonych buraków to ciekawa alternatywa dla klasycznego zielonego lub czerwonego pesto. Razem z makaronem i pestkami dyni tworzy świetną kompozycję obiadową.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 50 g pestek dyni

Buraczane pesto:

  • 5 małych buraków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki tartego sera Jantar
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Buraki wyszoruj, owiń folią i ułóż na blaszce. Piecz 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200⁰C.



Krok 2

W międzyczasie na osobnych patelniach upraż orzeszki pinii i pestki dyni.



Krok 3

Gdy buraki będą już miękkie, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do pojemnika blendera. Dodaj oliwę z oliwek, orzeszki pinii, ser Jantar, ocet balsamiczny i pokrojony na plasterki czosnek. Zmiksuj na gładko. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą oraz pieprzem.



Krok 4

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, a następnie z powrotem przełóż do garnka. Do makaronu dodaj buraczane pesto i całość dokładnie wymieszaj.



Krok 5

Wyłóż danie na talerze. Przed podaniem posyp pestkami dyni i serwuj od razu. Smacznego!



Wskazówki

Możesz przygotować od razu więcej pesto z buraka i wykorzystać je później np. do smarowania kanapek.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.