Pesto z pieczonych buraków to ciekawa alternatywa dla klasycznego zielonego lub czerwonego pesto. Razem z makaronem i pestkami dyni tworzy świetną kompozycję obiadową. Najlepiej przygotować go więcej i stosować także jako smarowidło do kanapek lub krakersów.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy
Wegetariańskie
Buraki wyszorować, owinąć folią i piec około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200⁰C.
W międzyczasie na osobnych patelniach uprażyć orzeszki pinii i pestki dyni.
Gdy buraki będą już miękkie, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do pojemnika blendera. Dodać oliwę z oliwek, orzeszki pinii, parmezan, ocet balsamiczny i pokrojony na plasterki czosnek. Zmiksować na gładko. Spróbować i doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, a następnie z powrotem przełożyć do garnka. Do makaronu dodać buraczane pesto i całość dokładnie wymieszać.
Przełożyć na talerze, posypać pestkami dyni i serwować.
Dodaj komentarz