Zupa krem z pora

Autor:

Joanna Kryla

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

składniki

  • 2 marchewki
  • 1/8 selera
  • 1 pietruszka
  • sól i pieprz
  • 1 kg pora
  • 200 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g śmietanki Łaciata 36%

Przygotowanie

Krok 1

Marchew, pietruszkę i seler obrać i umyć. zalać zimną wodą, dodać przyprawy i ugotować wywar warzywny. Wywar odcedzić . Bulionu warzywnego musimy mieć 1 l. Por oczyścić z piachu i umyć, po kroić w półplasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na papier wyłożyć por i ziemniaki, skropić wszystko olejem. Piec w 180 st C przez 20 min. Przypieczony por i ziemniaki przełożyć do garnka, zalać wywarem i gotować jeszcze przez 10 min. Wszystko rozdrobnić blenderem, dodać śmietankę i zagotować. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.