Risotto z serem feta i pomidorkami koktajlowymi

Risotto w wersji wegetariańskiej. Zdrowe, pożywne i lekkie. Polecam na kolacje.

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g dyni
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżka masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół. Szatkujemy cebulę i czosnek. Dynie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ser feta rozdzielamy na mniejsze kawałki.



Krok 2

Dynię pieczemy 10 minut w piekarniku. W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minutę.



Krok 3

Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Pod koniec dodajemy upieczoną dynię.



Krok 4

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę Łaciatą i masło. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 5

Ryż kładziemy na talerz, posypujemy serem feta, pomidorkami koktajlowymi oraz listkami świeżej bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.