Risotto w wersji wegetariańskiej. Zdrowe, pożywne i lekkie. Polecam na kolacje.
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół. Szatkujemy cebulę i czosnek. Dynie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ser feta rozdzielamy na mniejsze kawałki.
Dynię pieczemy 10 minut w piekarniku. W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minutę.
Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Pod koniec dodajemy upieczoną dynię.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę Łaciatą i masło. Całość ostrożnie mieszamy.
Ryż kładziemy na talerz, posypujemy serem feta, pomidorkami koktajlowymi oraz listkami świeżej bazylii.
Dodaj komentarz