Pieczony placek z cukinii

Bardzo smaczne i zdrowe danie - pieczony placek z cukinii. Świetna propozycja dla osób, które uwielbiają to warzywo, ale znudziły ich już faszerowane cukinie czy też krem cukiniowy. Idealny na obiad lub kolację. Do placka idealnie będzie pasował sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2-5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2-5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g cukinii,
  • 50 g startego sera żółtego salami Mlekpol,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 3 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki. Przełożyć na sito, oprószyć solą i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody.



Krok 2

Cebulę i czosnek zetrzeć na małych oczkach tarki.



Krok 3

Piekarnik nagrzać do 190°C.



Krok 4

W misce połączyć odciśniętą cukinię, cebulę, czosnek, ser żółty, bułkę tartą, szczypiorek, jajka, oliwę. Dokładnie wymieszać. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.



Krok 5

Małe naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wlać masę. Wyrównać.



Krok 6

Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Masa powinna być ścięta i zarumieniona z wierzchu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.