Pierniczki korzenne

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 125 g masła Łaciate plus 25 g
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej

Dodatkowo:

  • Skórka pomarańczowa

Przygotowanie

Krok 1

Masło ubić z cukrem pudrem. Dodać jajko i ponownie ubijać przez około 3 minuty. Dodać przyprawy, miód, cynamon i wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i znów miksować do uzyskania jednolitej masy.



Krok 2

Ciasto uformować w kulkę i odłożyć do lodówki na godzinę. Po wyciągnięciu, stolnice podsypać mąką i dość cienko rozwałkować ciasto. Za pomocą foremek wycinać kształty pierniczków. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciasteczka. Każdą partię piec przez około 8-10minut w 180°C. Przechowywać w szczelnym pojemniku z dodatkiem skórki pomarańczowej.



Wskazówki

Wychodzi około 40 sztuk.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.