Świąteczne piernikowe muffiny

Autor:

Monika Och

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20 dkg mąki
  • 10 dkg masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dkg cukru
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • Łyżka przyprawy do piernika
  • Łyżka kakao
  • Cukier pomarańczowy
  • 250 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao, następnie dodajemy roztopione masło, jajka, cukier i miksujemy. Dolewamy mleko i miksujemy do połączenia składników. Jeśli ciasto jest za gęste dolewamy jeszcze mleka.



Krok 2

Formę na muffiny (12szt.) wykładamy papilotami. Uzupełniamy ciastem do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 min. w 180°C. Jednak cały czas należy kontrolować, aby babeczki się nie przypaliły.



Krok 3

Śmietankę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Po wystudzeniu muffiny przekroić na pół i przełożyć ubitą śmietaną i udekorować lukrem, wiórkami kokosowymi i pierniczkami domowej roboty oraz perełkami i lukrowymi pisakami.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2017-12-21 08:44:00

Ładnie się prezentują :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.