Piernik z powidłami

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 4 jajka,,
  • 2,5 szklanki mąki,,
  • 3/4 szklanki cukru,,
  • 3/4 szklanki oleju,,
  • 100 g powideł śliwkowych,
  • 1 cukier waniliowy,,
  • szklanka mleka,,
  • 3 łyżki kakao,,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika,,
  • łyżeczka cynamonu,,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,,
  • łyżeczka sody,

Polewa

  • słoik powideł śliwkowych,,
  • 100 g gorzkiej czekolady,,
  • 80 ml śmietany kremówki,,
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich.

Przygotowanie

Ciasto

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Mąkę przesiać z sodą, kakao, cynamonem, proszkiem oraz przyprawą do piernika. Do masy jajecznej dodawać przesiane składniki na przemian z olejem, letnim mlekiem i powidłami. Masę przelać do keksówki( długość 40 cm)wyścielonej papierem do pieczenia i piec 50 minut w temperaturze 180 C. Ostudzić i przeciąć na 3 części. Piernik przełożyć powidłami śliwkowymi. Orzechy włoskie pokroić na bardzo małe kawałeczki lub zmielić w malakserze.



Polewa

Śmietanę podgrzać( nie wolno jej zagotować), dodać połamaną w kostkę czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewą polać wierzch oraz boki piernika i posypać posiekanymi orzechami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.