Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Miód włożyć do garnka, dodać cukier, podgrzać(nie gotować), rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z cukrem waniliowym, cynamonem i przyprawą do pierników.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, posiekać z masłem, dodać jajko, miód z przyprawami i zagnieść ciasto.
Następnie rozwałkować na grubość 1 cm i specjalnymi foremkami i różnej wielkości wycinać poszczególne części dzwonu.
Na środku małą foremką wycinać dziurkę. Pierniczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 190°C .
Upieczone pierniczki ostudzić i ozdobić według własnego uznania. Na wstążkę nakładać poszczególne części dzwonu.
Ozdobić według własnego uznania.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
bietka
Opublikowany: 2018-12-10 08:35:00
Pięknie się prezentuje na choince : )
Odpowiedz