Piernikowy dzwon

Autor:

Śnieżynka

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 25 dag miodu naturalnego
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła Łaciate
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Lukier
  • Ozdoby dekoracyjne do ciast

Przygotowanie

Krok 1
Miód włożyć do garnka, dodać cukier, podgrzać(nie gotować), rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z cukrem waniliowym, cynamonem i przyprawą do pierników. 

Krok 2
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, posiekać z masłem, dodać jajko, miód z przyprawami i zagnieść ciasto. 

Krok 3
Następnie rozwałkować na grubość 1 cm i specjalnymi foremkami i różnej wielkości wycinać poszczególne części dzwonu. 

Krok 4
Na środku małą foremką wycinać dziurkę. Pierniczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 190°C . 

Krok 5
Upieczone pierniczki ostudzić i ozdobić według własnego uznania. Na wstążkę nakładać poszczególne części dzwonu.

Wskazówki

Ozdobić według własnego uznania.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis