Piernikowy dzwon

5.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Śnieżynka

Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

2

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze
Wegetariańskie

Składniki

Składniki:

½ kg mąki pszennej

25 dag miodu naturalnego

10 dag cukru

10 dag masła Łaciate

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 łyżeczki przyprawy do pierników

1 łyżeczka mielonego cynamonu

Lukier

Ozdoby dekoracyjne do ciast

Przygotowanie

Krok 1

  • Miód włożyć do garnka, dodać cukier, podgrzać(nie gotować), rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z cukrem waniliowym, cynamonem i przyprawą do pierników. 

Krok 2

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, posiekać z masłem, dodać jajko, miód z przyprawami i zagnieść ciasto. 

Krok 3

  • Następnie rozwałkować na grubość 1 cm i specjalnymi foremkami i różnej wielkości wycinać poszczególne części dzwonu. 

Krok 4

  • Na środku małą foremką wycinać dziurkę. Pierniczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 190°C . 

Krok 5

  • Upieczone pierniczki ostudzić i ozdobić według własnego uznania. Na wstążkę nakładać poszczególne części dzwonu.

Wskazówki

  • Ozdobić według własnego uznania.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0