Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Kluski śląskie :

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • Sól

Gulasz :

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • Tłuszcz
  • Sól i pieprz
  • Szczypta papryki ostrej
  • Natka pietruszki
  • Sos uniwersalny ciemny

Przygotowanie

Kluski śląskie

Ziemniaki przepuścić w maszynce, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta robić lekko spłaszczone kulki z dziurką w środku. Kluski gotować we wrzącej i osolonej wodzie od wypłynięcia na wierzch przez ok. 3 minuty na wolnym ogniu. Podawać kluski z gulaszem, posypane natką pietruszki.



Gulasz

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę. Boczek wędzony, również pokroić w kostkę. Na tłuszcz wrzucić mięso i boczek, posypać papryką ostrą, solą, przesmażyć . Następnie obrać cebulę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa. Sos ciemny wlać do mięsa, chwilę razem poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać i pokroić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.