Pierogi z jagnięciną i sosem borowikowym

Pierogi z mięsem są o wiele mniej popularne od ich słodkich, serowych i ziemniaczanych odpowiedników. Szkoda, bo są naprawdę pyszne. Pierogi z jagnięciną i borowikami to raj dla podniebienia.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Farsz:

  • - 1 bułka
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 cebula pokrojona w kosteczkę
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 3 łyżki oliwy
  • - 300 g mielonego udźca jagnięcego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Ciasto:

  • - 0,5 kg mąki
  • - ½ łyżeczki soli
  • - 50 ml oleju
  • - ¾ szklanki gorącej wody

Sos:

  • - 150 g borowików
  • - 100 g masła
  • - 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 pęczek kopru

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto pierogowe - łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na jakiś czas by odpoczęło.



Krok 2

Bułkę moczymy w bulionie, odciskamy, dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pokrojoną cebulę dusimy na oliwie i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem.



Krok 3

Wałkujemy ciasto na pierogi, wycinamy placki. Na plackach umieszczamy kulki mięsa. Następnie lepimy pierogi i gotujemy je przez 8 minut.



Krok 4

Borowiki podsmażamy na maśle przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę Łaciatą i pokrojony koper. Całość dusimy 20 minut. Pierogi podajemy z sosem borowikowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.