Pierogi z mięsem są o wiele mniej popularne od ich słodkich, serowych i ziemniaczanych odpowiedników. Szkoda, bo są naprawdę pyszne. Pierogi z jagnięciną i borowikami to raj dla podniebienia.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Przygotowujemy ciasto pierogowe - łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na jakiś czas by odpoczęło.
Bułkę moczymy w bulionie, odciskamy, dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pokrojoną cebulę dusimy na oliwie i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Wałkujemy ciasto na pierogi, wycinamy placki. Na plackach umieszczamy kulki mięsa. Następnie lepimy pierogi i gotujemy je przez 8 minut.
Borowiki podsmażamy na maśle przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę Łaciatą i pokrojony koper. Całość dusimy 20 minut. Pierogi podajemy z sosem borowikowym.
Dodaj komentarz