Amerykańskie pancakes to śniadanie idealne. Gdy dołączymy do nich jeszcze świeże figi i miód, otrzymamy przepis na danie, które rozgrzeje nas nawet w najchłodniejszy jesienny poranek. Pancakes wymagają chwili spędzonej przy patelni, jednak ich smak zdecydowanie to wynagradza.
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sodę i sól.
W drugiej misce dokładnie wymieszać jogurt grecki z jajkami i miodem. Następnie wlać mleko i sok z cytryny. Ponownie dobrze wymieszać.
Suche składniki wsypać do mokrych, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Jeśli masa wydaje się być za rzadka, dodać trochę mąki.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Łyżką nabierać masę. Pancakes smażyć turami po około 2 minuty z każdej strony.
W międzyczasie figi umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Jeśli miód nie jest płynny, podgrzać go chwilę w mikrofali.
Pancakes przełożyć na talerze, tworząc z nich wieżę. Na górze ułożyć figi, a następnie całość polać miodem. Podawać natychmiast. Smacznego!
Dodaj komentarz