Pancakes z figami i miodem

Amerykańskie pancakes to śniadanie idealne. Gdy dołączymy do nich jeszcze świeże figi i miód, otrzymamy przepis na danie, które rozgrzeje nas nawet w najchłodniejszy jesienny poranek. Pancakes wymagają chwili spędzonej przy patelni, jednak ich smak zdecydowanie to wynagradza.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu greckiego Mlekpol
  • ½ szklanki mleka Łaciate 2%
  • 3 łyżki miodu
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 2 dojrzałe figi
  • miód do polania

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sodę i sól.



Krok 2

W drugiej misce dokładnie wymieszać jogurt grecki z jajkami i miodem. Następnie wlać mleko i sok z cytryny. Ponownie dobrze wymieszać.



Krok 3

Suche składniki wsypać do mokrych, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Jeśli masa wydaje się być za rzadka, dodać trochę mąki.



Krok 4

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Łyżką nabierać masę. Pancakes smażyć turami po około 2 minuty z każdej strony.



Krok 5

W międzyczasie figi umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Jeśli miód nie jest płynny, podgrzać go chwilę w mikrofali.



Krok 6

Pancakes przełożyć na talerze, tworząc z nich wieżę. Na górze ułożyć figi, a następnie całość polać miodem. Podawać natychmiast. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.