Pancakes z figami i miodem

Amerykańskie pancakes to śniadanie idealne. Gdy dołączymy do nich jeszcze świeże figi i miód, otrzymamy przepis na danie, które rozgrzeje nas nawet w najchłodniejszy jesienny poranek. Pancakes wymagają chwili spędzonej przy patelni, jednak ich smak zdecydowanie to wynagradza.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • - 1 szklanka jogurtu greckiego Mlekpol,
  • - ½ szklanki mleka Łaciate,
  • - 3 łyżki miodu,
  • - 2 duże jajka,
  • - 1 łyżka soku z cytryny,
  • - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - ½ łyżeczki sody,
  • - szczypta soli,
  • - olej do smażenia

Dodatkowo:

  • - 2 dojrzałe figi,
  • - miód do polania

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.



Krok 2

W drugiej misce dokładnie wymieszać jogurt grecki z jajkami i miodem. Następnie wlać mleko i sok z cytryny. Ponownie dobrze wymieszać.



Krok 3

Suche składniki wsypać do mokrych, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Jeśli masa wydaje się być za rzadka, dodać trochę mąki.



Krok 4

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Łyżką nabierać masę. Pancakes smażyć turami po około 2 minuty z każdej strony.



Krok 5

W międzyczasie figi umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Jeśli miód nie jest płynny, podgrzać go chwilę w mikrofali.



Krok 6

Pancakes przełożyć na talerze, tworząc z nich wieżę. Na górze ułożyć figi, całość polać miodem. Podawać natychmiast.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.