Pierogi z kapustą i boczniakami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 szkl. kefiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta sol

Nadzienie:

  • 30 dag kapusty
  • 1 cebula
  • 20 dag boczniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Dodatkowo:

  • Boczek
  • Cebula
  • Oliwa

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać, wbić jajko, dodać kefir, łyżkę oliwy, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Przykryć i pozostawić na pół godziny.



Krok 2

Kapustę ugotować z dodatkiem odrobiny soli, osączyć, ostudzić, drobno posiekać.



Krok 3

Cebulę i boczniaki pokroić w drobną kosteczkę.



Krok 4

Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, wsypać boczniaki, podsmażyć.



Krok 5

Następnie dodać kapustę, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać i smażyć 1-2 minuty.



Krok 6

Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, włożyć farsz i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnie. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, okrasić usmażonym boczkiem lub cebulką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.