Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja
Wegetariańskie
Mąkę połączyć z jajkiem, oliwą, odrobiną soli i ciepłą wodą, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, osączyć.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać pokrojone pieczarki i dusić przez kilka minut. Połączyć z kaszą, doprawić do smaku, smażyć przez 4-5 minut, ostudzić.
Do zimnego farszu dodać roztrzepane jajko, bułkę tartą, wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wycinać krążki, ułożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze.
Podawać z podsmażoną na maśle cebulą.
Dodaj komentarz