Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szkl, mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 1 szkl. gorącej wody
  • Sól

Farsz:

  • 10 dag kaszy gryczanej
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Dodatkowo:

  • Cebula
  • Masło Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę połączyć z jajkiem, oliwą, odrobiną soli i ciepłą wodą, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.



Krok 2

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, osączyć.



Krok 3

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać pokrojone pieczarki i dusić przez kilka minut. Połączyć z kaszą, doprawić do smaku, smażyć przez 4-5 minut, ostudzić.



Krok 4

Do zimnego farszu dodać roztrzepane jajko, bułkę tartą, wymieszać.



Krok 5

Ciasto rozwałkować, wycinać krążki, ułożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze.



Wskazówki

Podawać z podsmażoną na maśle cebulą.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.