Wegańska beza z kremem jaglano-lawendowym i owocami

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 3/4 szklanki schłodzonej wody z puszki po ciecierzycy
  • - 3/4 szklanki cukru pudru
  • - 1/2 łyżeczki octu
  • - 120 g suchej kaszy jaglanej
  • - 250 ml mleka migdałowego
  • - 3 łyżki syropu z agawy
  • - sok z jednej cytryny
  • - świeże owoce do dekoracji
  • - 5 g suszonych kwiatów lawendy
  • - szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Schłodzoną zalewę z puszki po ciecierzycy przelej do miski, miksuj na średnich obrotach aż do czasu powstania piany, następnie stopniowo dodawaj cukier puder. Miksuj około 5 - 7 minut, aż piana stanie się sztywna. Chwilę przed końcem ubijania do masy dodaj par kropel octu.



Krok 2

Piekarnik nagrzej do 100 stopni C (termoobieg). Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Nałóż masę na blachę i delikatnie uformuj w kształt koła. Wstaw do piekarnika na ok.3 h. Po tym czasie powinna bez problemu odejść od papieru.



Krok 3

W międzyczasie opłucz kaszę jaglaną, wsyp do garnka, zalej mlekiem migdałowym i gotuj do miękkości (może być lekko rozgotowana). Ściągnij kaszę z ognia i przestudź. Przełóż do kielicha blendera, dodaj szczyptę soli, syrop z agawy, lawendę oraz sok z cytryny i zblenduj na gładką masę.



Krok 4

Bezę ułóż na paterze, na środek wyłóż przestudzony krem jaglany i rozprowadź. Ulubione owoce pokrój i ułóż na kremie. Udekoruj świeżymi listkami mięty.



Wskazówki

Jeżeli chcesz aby beza była bardziej zwarta - dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.