Pierogi z mięsem i kapustą

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18% Mazurski Smak
  • 150 ml ciepłej wody
  • Sól

Nadzienie:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 25-20 dag ugotowanego mięsa lub kiełbasy
  • 30 dag kapusty białej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku

Dodatkowo:

  • Smalec
  • Cebula

Przygotowanie

Krok 1

Do przesianej mąki dodać jajko, szczyptę soli i łyżkę oleju. Następnie dodać śmietanę, ciepłą wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić w chłodnym miejscu na pół godziny.





Nadzienie

Cebulę drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanym smalcu. Kapustę drobno pokroić i ugotować w osolonej wodzie, osączyć, odcisnąć. Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Mięso i kapustę połączyć z cebulą, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać i chwilkę podsmażyć.





Krok 2

Ciasto rozwałkować, foremką do pierogów wykrawać krążki, włożyć porcję nadzienia i dokładnie zlepić. Wrzucać do dużej ilości wrzącej, osolonej wody i gotować na wolnym ogniu 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.





Wskazówki

Podawać z podsmażoną na smalcu cebulką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.