Rolada jajeczna z rybą

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto jajeczne:

  • 4 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 450 g ryby białej filetu
  • 2 łyżeczki sczypiorku
  • Papryka ostra do smaku

Farsz:

  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • 450 g ryby białej filetu
  • 2 łyżeczki szczypiorku
  • Papryka ostra do smaku

Przygotowanie

Ciasto jajeczne

Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać kurkumę i pieprz, dokładnie ubić. Następnie dodać żółtka, zmiksować. Wylać masę na wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem blachę z piekarnika. Piec w 200°C przez 10 minut. Upieczoną roladę wyjąć z piekarnika, przełożyć na deskę i szybko zdjąć papier. Zwinąć w rulon.



Farsz

Rybę pokroić na kawałki, włożyć do wrzącego wywaru, dodać przyprawy, plastry cebuli, czosnek, sól i pieprz, gotować przez 8 minut. Ugotowaną rybę, wyjąć, odcedzić na durszlaku. Kawałek ryby pokroić w paski, resztę zmiksować w blenderze z dodatkiem ostrej papryki.




Rozwinąć roladę jajeczną posmarować chrzanem, posypać szczypiorkiem. Następnie wyłożyć zmiksowaną rybę, znów posmarować chrzanem. Na brzegu rolady ułożyć kawałki ryby, zwinąć ciasno w rulon i folię aluminiową. Roladę odstawić na 3 godziny do lodówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.