Świąteczny makowiec

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 6 jajek,,
  • szklanka cukru,,
  • 250g margaryny,,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,,
  • 10 łyżek mleka

masa makowa

  • 300 g suchego mielonego maku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 3 łyżki powideł śliwkowych,
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 3 łyżki płatków migdałów,
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 4 łyżki miodu,
  • kilka kropel olejku pomarańczowego

lukier

  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie

masa makowa

Zmielony mak zalewamy wrzącą wodą i po około 10 minutach odciskamy przez gazę. Do odsączonego maku dodajemy wszystkie bakalie,olejek pomarańczowy, powidła,miód oraz masło i dokładnie miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z masą makową.



Ciasto

Margarynę ucieramy z cukrem na puch i cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie wlewamy mleko, i dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy łyżką z ciastem. Na blaszkę (20x30cm) wyścieloną papierem do pieczenia wylewamy połowę ciasta. Łyżką nakładamy w niedużych odstępach kupki maku i zalewamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 pieczemy około 45 minut



Lukier

cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.