Pierogi z serem

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Pierogi

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • Ok 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 1 żółtko,
  • Pół płaskiej łyżeczki soli

Farsz

  • 250 g twarogu Mlekpol,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • Śmietana łaciata do polania pierogów

Przygotowanie

Pierogi

Wszystkie składniki na ciasto do pierogów łączyć ze sobą (wodę należy dolewać stopniowo), zagnieść ciasto dłonią około 10 minut, przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut by odpoczęło



Farsz

Twaróg przełożyć do miski dodać żółtko cukier i cukier waniliowy.Masę rozgnieść widelcem i dobrze wymieszać



Krok 3 ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką dość cienko szklanką wykrawać koła .Na środku każdego koła układać porcję farszu zlepić pierogi.W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.Do wrzątku wkładać porcjami pierogi gotować ok 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch Gotowe pierogi można podać polane śmietaną łaciatą i posypać cukrem waniliowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.