Gołąbki to danie, któremu nie trzeba nikomu przedstawiać. Farsz z wieprzowiny i kaszy gryczanej nadaje im niepowtarzalnego smaku.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze, Seler
Gotujemy litr bulionu warzywnego z marchewki, pietruszki, selera i lubczyku z przyprawami. Następnie wyjmujemy ugotowane warzywa i kroimy je w drobną kostkę.
W ½ l bulionu gotujemy kaszę gryczaną, aż do momentu, kiedy będzie miękka. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy cebulę pokrojoną wcześniej w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mięso mielone wieprzowe oraz pokrojone drobno pieczarki. Następnie składniki dodajemy do kaszy i mieszamy. Na końcu dodajemy jedno jajko i całość zagniatamy.
W garnku gotujemy liście z główki kapusty. Przygotowany wcześniej farsz zwijamy w wyciągnięte z garnka i ostudzone liście kapusty. Garnek wykładamy niewykorzystanymi liśćmi kapusty i układamy gołąbki.
Całość zalewamy pozostałą częścią bulionu i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
Dodaj komentarz