Gołąbki z wieprzowiną i kaszą gryczaną

Gołąbki to danie, któremu nie trzeba nikomu przedstawiać. Farsz z wieprzowiny i kaszy gryczanej nadaje im niepowtarzalnego smaku.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Seler

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Seler


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 400 g kaszy gryczanej
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • garść suszonego lubczyku
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

Gotujemy litr bulionu warzywnego z marchewki, pietruszki, selera i lubczyku z przyprawami. Następnie wyjmujemy ugotowane warzywa i kroimy je w drobną kostkę.



Krok 2

W ½ l bulionu gotujemy kaszę gryczaną, aż do momentu, kiedy będzie miękka. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy cebulę pokrojoną wcześniej w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mięso mielone wieprzowe oraz pokrojone drobno pieczarki. Następnie składniki dodajemy do kaszy i mieszamy. Na końcu dodajemy jedno jajko i całość zagniatamy.



Krok 3

W garnku gotujemy liście z główki kapusty. Przygotowany wcześniej farsz zwijamy w wyciągnięte z garnka i ostudzone liście kapusty. Garnek wykładamy niewykorzystanymi liśćmi kapusty i układamy gołąbki.



Krok 4

Całość zalewamy pozostałą częścią bulionu i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.