Gołąbki z wieprzowiną i kaszą gryczaną

4.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

5

Alergeny pokarmowe:

Jajko kurze Seler

Składniki

Składniki

1 główka kapusty włoskiej

400 g kaszy gryczanej

500 g mięsa mielonego wieprzowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

100 g pieczarek

1 marchewka

1 seler

1 pietruszka

garść suszonego lubczyku

łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżki oleju

1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

  • Gotujemy litr bulionu warzywnego z marchewki, pietruszki, selera i lubczyku z przyprawami. Następnie wyjmujemy ugotowane warzywa i kroimy je w drobną kostkę.  

Krok 2

  • W ½ l bulionu gotujemy kaszę gryczaną, aż do momentu, kiedy będzie miękka. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy cebulę pokrojoną wcześniej w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mięso mielone wieprzowe oraz pokrojone drobno pieczarki. Następnie składniki dodajemy do kaszy i mieszamy. Na końcu dodajemy jedno jajko i całość zagniatamy.  

Krok 3

  • W garnku gotujemy liście z główki kapusty. Przygotowany wcześniej farsz zwijamy w wyciągnięte z garnka i ostudzone liście kapusty. Garnek wykładamy niewykorzystanymi liśćmi kapusty i układamy gołąbki.  

Krok 4

  • Całość zalewamy pozostałą częścią bulionu i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.   

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0