Pierogi z truskawkami i rabarbarem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szkl. mleka Łaciate
  • 1/4 szkl. wody gazowanej
  • 2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • 1/2 kg truskawek
  • 1 laska rabarbaru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Sól
  • Cukier

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać, dodać całe jajko, żółtko, oliwę, wodę mineralną i mleko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 15-20 minut.



Krok 2

Obrane truskawki i rabarbar pokroić w kosteczkę. Rabarbar wymieszać z cukrem waniliowym i odstawić na kilkanaście minut. Następnie połączyć z truskawkami.



Krok 3

Ciasto rozwałkować, foremką lub szklanką wyciąć krążki, ułożyć przygotowane owoce, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.



Krok 4

Podawać z bitą śmietaną lub posypane cukrem i posiekanymi truskawkami .



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.