Z mąki, jajka, musu z dyni, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na kilkanaście minut. Następnie rozwałkować, foremką lub szklanką wykrawać krążki. Ułożyć truskawki ( duże pokroić na kawałki) złożyć i dokładnie zlepić. Partami wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pierogi wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, podawać z bitą śmietaną.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Z mąki, jajka, musu z dyni, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na kilkanaście minut.
Następnie rozwałkować, foremką lub szklanką wykrawać krążki. Ułożyć truskawki (duże pokroić na kawałki) złożyć i dokładnie zlepić. Partami wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pierogi wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, podawać z bitą śmietaną.
Dodaj komentarz