Danie: Podwieczorek, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, jajko i purée z dyni.
Do garnuszka wlać ciepłą wodę, dodać masło, rozpuścić. Następnie połączyć ze składnikami w misce i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.
Banany obrać ze skórki i pokroić w 1 cm krążki. Śliwki rozmrozić i podzielić na połówki.
Migdały wsypać do garnuszka, zalać wrzątkiem, usunąć skórkę. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, na połowie ułożyć po plasterku banana i połówce śliwki. W miejsce pestki włożyć po całym lub połówce obranego migdała.
Przykryć drugim krążkiem ciasta i dokładnie zlepić, układając na posypanej mąką desce. Partiami wrzucać do dużej ilości wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Zimną śmietankę Łaciata ubić z cukrem pudrem. Ugotowane pierożki wyjąć na talerze i podawać ze śmietaną, opcjonalnie oprószone cukrem trzcinowym.
Dodaj komentarz