Pierogi z wiśniami

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • Sól
  • 2 szkl. wypestkowanych wiśni
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml śmietanki Łaciata 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Cukier kryształ

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać, dodać jajko, rozpuszczone, przestudzone masło, odrobinę soli i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.



Krok 2

Następnie rozwałkować, wycinać krążki, układać po 2-3 wiśnie, szczyptę cukru waniliowego i dokładnie zlepić brzegi. Partiami wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze.



Krok 3

Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z pozostałymi zmiksowanymi wiśniami, podawać z pierogami. Oprószyć cukrem, podawać.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.