Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Mąkę przesiać, dodać jajko, rozpuszczone, przestudzone masło, odrobinę soli i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.
Następnie rozwałkować, wycinać krążki, układać po 2-3 wiśnie, szczyptę cukru waniliowego i dokładnie zlepić brzegi. Partiami wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze.
Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z pozostałymi zmiksowanymi wiśniami, podawać z pierogami. Oprószyć cukrem, podawać.
Dodaj komentarz