Gnocchi w sosie gorgonzola z orzechami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • 1/4 szklanki mleka
  • 80 g gorgonzoli
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Orzechy siekamy bardzo drobno. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. W drugim garnku podgrzewamy mleko razem z serem. Gotujemy na małym ogniu, aż ser się całkowicie rozpuści.



Krok 4

Do gotującej się wody partiami wrzucamy ulepione kluski i gotujemy przez chwilę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.



Krok 5

Do sosu serowego dodajemy ugotowane gnocchi i ¾ posiekanych orzechów. Mieszamy całość. Podajemy i wierzch posypujemy resztą posiekanych orzechów.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.