Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Orzechy siekamy bardzo drobno. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. W drugim garnku podgrzewamy mleko razem z serem. Gotujemy na małym ogniu, aż ser się całkowicie rozpuści.
Do gotującej się wody partiami wrzucamy ulepione kluski i gotujemy przez chwilę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Do sosu serowego dodajemy ugotowane gnocchi i ¾ posiekanych orzechów. Mieszamy całość. Podajemy i wierzch posypujemy resztą posiekanych orzechów.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz