Pierożki z suszonymi śliwkami

Autor:

Śnieżynka

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 4-5 dag drożdży
  • 10 dag masła Łaciate
  • ½ szkl. mleka Łaciate
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • Śliwki suszone

Przygotowanie

Krok 1

Śliwki namoczyć w wodzie (kalifornijskich nie trzeba moczyć).



Krok 2

Drożdże pokruszyć do miski, wsypać cukier, wymieszać z mlekiem, połączyć z mąką, dodać jajka, cukier, rozpuszczone masło i cukier waniliowy. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.



Krok 3

Następnie rozwałkować, szklanką wykrawać krążki, wkładać śliwki i dokładnie zlepić brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odstawić do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika i piec na złoty kolor w temperaturze 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.