Pierś indyka w bekonie podana z sosem pomarańczowym

Aromatyczna, mięciutka pierś z kurczaka z bekonem i sosem pomidorowym to połączenie lekkiej słodyczy i mięsa. Potrawa nadaje się na co dzień i od święta. Pyszne, proste i tanie danie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 pierś z indyka
  • - 8 plastrów bekonu
  • - 4 pomarańcze
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - 3 łyżki masła
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z indyka rozcinamy na 4 kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na oleju z obu stron na złoty kolor.



Krok 2

Podsmażone mięso zawijamy w plasterki bekonu i podsmażamy przez 5 minut z każdej strony.



Krok 3

Przygotowujemy sos pomarańczowy. Pomarańcze dokładnie szorujemy i ścieramy na tarce skórkę. Wyciskamy sok z 2 pomarańczy. Pozostałe dzielimy na mniejsze cząstki. Podgrzewamy sok pomarańczowy, dodajemy cukier i skórkę pomarańczową, dodajemy również półksiężyce pomarańczy i gotujemy. Dodajemy masło i mieszamy, aby sos zgęstniał.



Krok 4

Do sosu dodajemy piersi w boczku i przez 5 minut razem podduszamy, polewając mięso sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.