Aromatyczna, mięciutka pierś z kurczaka z bekonem i sosem pomidorowym to połączenie lekkiej słodyczy i mięsa. Potrawa nadaje się na co dzień i od święta. Pyszne, proste i tanie danie.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Pierś z indyka rozcinamy na 4 kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podsmażone mięso zawijamy w plasterki bekonu i podsmażamy przez 5 minut z każdej strony.
Przygotowujemy sos pomarańczowy. Pomarańcze dokładnie szorujemy i ścieramy na tarce skórkę. Wyciskamy sok z 2 pomarańczy. Pozostałe dzielimy na mniejsze cząstki. Podgrzewamy sok pomarańczowy, dodajemy cukier i skórkę pomarańczową, dodajemy również półksiężyce pomarańczy i gotujemy. Dodajemy masło i mieszamy, aby sos zgęstniał.
Do sosu dodajemy piersi w boczku i przez 5 minut razem podduszamy, polewając mięso sosem.
Dodaj komentarz