Pierś indyka z farszem

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Pierś z indyka

  • 1.20 piersi z indyka,
  • 1 łyżka soli,
  • 4 ziarna jałowca,
  • 3 gożdziki

Farsz do nadzienia

  • 15 dag masła Łaciate,
  • 3 jajka,
  • 1 sucha bułeczka,
  • 3 łyżki tartej bułki,
  • 10 dag rodzynek,
  • 2 goździki,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka mleka Łaciate

Przygotowanie

Pierś z indyka

Jałowiec i goździki utłuc w moździerzu, wymieszać z solą i natrzeć mięso. Włożyć je do lodówki na dwie lub trzy godzimy.



Przygotowanie farszu

Bułkę namoczyć w mleku, a rodzynki w wodzie. Masło utrzeć z żółtkami, dodać odciśniętą bułkę ciągle ucierając dodawać pozostałe składniki farszu, a na koniec ubitą z białek pianę. Masę doprawić solą, cukrem, gałką muszkatołową oraz zmiażdżonym goździkiem.



Krok 3

Mięso naciąć, ułożyć farsz i dla pewności zwinąć nitką bardzo luźno, bo farsz podczas pieczenia powiększa swoją objętość. Można piec w formie wysmarowanej masłem lub w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 190-200 stopni C przez 1 godzinę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.