Ostra sałatka z szynką wieprzową

Pyszna, lekka i prosta w przygotowaniu sałatka, która idealnie sprawdzi się na szybki lunch lub przekąskę. Zaostrzy apetyt przed kolejnym daniem.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g pieczonej/gotowanej szynki wieprzowej
  • - 4 pomidory
  • - 2 cebule
  • - ½ główki sałaty
  • - 4 papryczki chili
  • - 1 pęczek szczypiorku
  • - 3 łyżki oliwy
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki ziół prowansalskich

Przygotowanie

Krok 1

Szynkę wieprzową kroimy na mniejsze fragmenty/kostkę. Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy.



Krok 2

Pomidory kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka. Szczypiorek kroimy na ok. 4 centymetrowe paski. Papryczki chilli kroimy w plasterki.



Krok 3

Na talerzu układamy warstwowo wszystkie składniki sałatki. Całość skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.