Tarta żurawinowa

Pomysł na wykorzystanie żurawiny. To pyszny i oryginalny deser, który przygotujesz w prosty sposób. Jeśli lubisz żurawinę koniecznie spróbuj tej tarty.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 170 g mąki
  • 2 żółtka
  • 120 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g konfitury żurawinowej
  • 150 g żurawiny
  • 200 g cukru
  • 500 ml wody

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wraz z masłem siekamy. Dodajemy żółtka oraz odrobinę wody (tyle aby składniki się połączyły). Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy lekko masłem. Wykładamy na formę ciasto. Spód nakłuwamy widelcem. Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową z obciążeniem np. grochem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy dalej przez 10 minut.



Krok 3

W garnku podgrzewamy 500 ml wody i 200 g cukru, gotujemy syrop. Do wrzącego syropu wrzucamy żurawinę. Po paru minutach wyjmujemy ją z wody i osuszamy.



Krok 4

Spód do ciasta wyjmujemy ale nie wyłączamy piekarnika, tylko zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Do miski wkładamy konfiturę żurawinową i dodajemy do niej owoce. Mieszamy składniki.



Krok 5

Na lekko przestudzony spód tarty wykładamy masę żurawinową. Wkładamy tarte do piekarnika na 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.