Pierś z indyka z grilla z sosem śmietankowym i limonką

Pierś z indyka z grilla z sosem śmietankowym i limonką jest smacznym daniem, polecanym zwłaszcza na grilla. Sos śmietankowy stanowi wspaniały dodatek do piersi z indyka i nadaje jej niepowtarzalny smak.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g piersi z indyka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 limonka
  • 3 łyżki oleju
  • ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie

Krok 1

Mięso dzielimy na porcje, które ułożymy na grillu. Przyprawiamy indyka solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i obtaczamy w przeciśniętym przez praskę czosnku.



Krok 2

Ruszt smarujemy olejem. Mięso grillujemy, aż zmięknie i uzyska złocisty kolor.



Krok 3

Śmietankę Łaciatą mieszamy z mąką i szklanką zimnej wody. Mieszamy, aż do uzyskania gęstego sosu. W razie potrzeby można doprawić go odrobiną soli.



Krok 4

Piersi z grilla przekładamy na talerze, polewamy sosem śmietankowym i przyozdabiamy limonką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.