Pierś z kaczki z podgrzybkami w sosie własnym

Rolada z kaczki, która podbije serca miłośników grzybów. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach mięso i dopełniające jego smak grzyby. Całość skąpana w aromatycznym sosie.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 pierś z kaczki
  • - 150 g podgrzybków
  • - 1 cebula
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 łyżka majeranku + do posypania (dekoracja)
  • - 1 łyżka tymianku
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ¼ łyżeczki pieprzu
  • - 3 łyżki oleju
  • - 3 liście laurowe
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 łyżka śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z kaczki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na 4 części - każdą z nich lekko rozbijamy. Nacieramy solą, pieprzem i majerankiem.



Krok 2

Podgrzybki, cebulę i czosnek drobniutko kroimy i lekko podsmażamy na patelni, po czym układamy na płatach mięsa.



Krok 3

Całość zwijamy, spinamy i smażymy na patelni po grzybach. Dolewamy bulion, przyprawiamy, dodajemy liście laurowe i dusimy, aż roladki będą miękkie.



Krok 4 

Sos zagęszczamy mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Dodajemy śmietankę Łaciatą i całość dokładnie mieszamy. Gotową porcję posypujemy np. majerankiem.



Wskazówki

Surowe, przyprawione mięso warto schować na kilka godzin do lodówki, aby “przeszło” przyprawami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.