Pierś z kaczki z podgrzybkami w sosie własnym

Rolada z kaczki, która podbije serca miłośników grzybów. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach mięso i dopełniające jego smak grzyby. Całość skąpana w aromatycznym sosie.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 pierś z kaczki
  • - 150 g podgrzybków
  • - 1 cebula
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 łyżka majeranku + do posypania (dekoracja)
  • - 1 łyżka tymianku
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ¼ łyżeczki pieprzu
  • - 3 łyżki oleju
  • - 3 liście laurowe
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 łyżka śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z kaczki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na 4 części - każdą z nich lekko rozbijamy. Nacieramy solą, pieprzem i majerankiem.



Krok 2

Podgrzybki, cebulę i czosnek drobniutko kroimy i lekko podsmażamy na patelni, po czym układamy na płatach mięsa.



Krok 3

Całość zwijamy, spinamy i smażymy na patelni po grzybach. Dolewamy bulion, przyprawiamy, dodajemy liście laurowe i dusimy, aż roladki będą miękkie.



Krok 4 

Sos zagęszczamy mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Dodajemy śmietankę Łaciatą i całość dokładnie mieszamy. Gotową porcję posypujemy np. majerankiem.



Wskazówki

Surowe, przyprawione mięso warto schować na kilka godzin do lodówki, aby “przeszło” przyprawami.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.