Rolada z kaczki, która podbije serca miłośników grzybów. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach mięso i dopełniające jego smak grzyby. Całość skąpana w aromatycznym sosie.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Pierś z kaczki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na 4 części - każdą z nich lekko rozbijamy. Nacieramy solą, pieprzem i majerankiem.
Podgrzybki, cebulę i czosnek drobniutko kroimy i lekko podsmażamy na patelni, po czym układamy na płatach mięsa.
Całość zwijamy, spinamy i smażymy na patelni po grzybach. Dolewamy bulion, przyprawiamy, dodajemy liście laurowe i dusimy, aż roladki będą miękkie.
Sos zagęszczamy mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Dodajemy śmietankę Łaciatą i całość dokładnie mieszamy. Gotową porcję posypujemy np. majerankiem.
Surowe, przyprawione mięso warto schować na kilka godzin do lodówki, aby “przeszło” przyprawami.
Dodaj komentarz