Pierś z kurczaka w pieczarkach i winie

Pyszne, mięciutkie piersi z kurczaka w aromatycznym sosie pieczarkowym na bazie wina to idealna propozycja na kolację we dwoje. Potrawa jest łatwa do przygotowania i z pewnością pobudzi pozytywnie kubki smakowe.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 podwójne piersi z kurczaka
  • 6 szalotek
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 3 szklanki białego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę, pieczarki i czosnek obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę.



Krok 2

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i  podsmażamy na złoty kolor na maśle. Po tym czasie dodajemy pieczarki z cebulą, papryką i czosnkiem. Całość dusimy przez 15 minut.



Krok 3

Dolewamy wino, doprawiamy i dusimy przez kolejne 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.