Pierś z kurczaka w sosie wiśniowym z makaronem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • 1szkl. ugotowanego makaronu
  • 1 mały słoik domowych wiśni w syropie
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • listki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Oczyszczamy z błon i chrząstek. Oprószyć połową soli i pieprzu i ziołami prowansalskimi. Polewamy połową oleju i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Pierś kładziemy na folię aluminiową posmarowaną resztą oleju, zawijamy i kładziemy na blaszce. Pieczemy w temp. 180 stopni C około godziny( wstawiłam do zimnego piekarnika). Do miski wlewamy sok z wiśni, wodę dokładamy wiśnie i żurawinę. Odstawiamy. W czasie pieczenia piersi dwa razy zlewamy płyn, który się wytopił. Upieczoną pierś chłodzimy. Na patelnię przelewamy wiśnie wymierzane z żurawiną. Do sosu dodajemy masło, sól , pieprz. Gotujemy do momentu zagęszczenia sosu ( u mnie około 15 minut). Wystudzoną pierś kroimy na kawałki. Na talerz wykładamy gęsty sos, kładziemy pokrojoną pierś, dookoła kładziemy makaron, polewamy talerz resztką sosu. Ozdabiamy pietruszką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.