Tartaletki z musem jabłkowym

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

16

Alergeny pokarmowe:

Gluten Jajko kurze

Składniki

Ciasto:

200 g mąki

120 g masła

2 żółtka

2 płaskie łyżki cukru

1/2 łyżeczki soli

Mus:

6 małych jabłek (słodkich)

40 g masła

¼ szklanki brązowego cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Krok 1
  • Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i formujemy kulę. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 2
  • Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy. Wylepiamy nim foremki do tartaletek. Na wierzch każdej układamy folię aluminiową z obciążeniem np. grochem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremek i studzimy.
Krok 3
  • Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Masło roztapiamy i dodajemy do niego cukier, cały czas mieszamy. Następnie, gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego jabłka. Dusimy przez około 10-15 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Krok 4
  • Na upieczone tartaletki wykładamy masę jabłkową

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0