Tartaletki z musem jabłkowym

Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu tartaletki. To idealny deser na lato.

Danie: Podwieczorek

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Mus:

  • 6 małych jabłek (słodkich)
  • 40 g masła
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i formujemy kulę. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy. Wylepiamy nim foremki do tartaletek. Na wierzch każdej układamy folię aluminiową z obciążeniem np. grochem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremek i studzimy.



Krok 3

Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Masło roztapiamy i dodajemy do niego cukier, cały czas mieszamy. Następnie, gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego jabłka. Dusimy przez około 10-15 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.



Krok 4

Na upieczone tartaletki wykładamy masę jabłkową



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.