Serowe muffinki

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g mąki
  • Goudę 100 g tartego sera gouda Mlekpol
  • 50 g tartego sera Jantar
  • 50 g sera żółtego Złoty Mazur
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła Łaciate
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 150 ml maślanki Mrągowskiej
  • 1 jajko
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka kminku

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.



Krok 2

Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki i dodajemy do mąki.



Krok 3

W osobnej misce łączymy roztopione masło z mlekiem, maślanką, jajkiem i posiekanym drobno szczypiorkiem.



Krok 4

Składniki suche łączymy z mokrymi.



Krok 5

Dodajemy sól, pieprz i kminek. Dokładnie mieszamy.



Krok 6

Formy na muffinki wypełniamy masą i posypujemy odrobiną parmezanu.



Krok 7

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut (do zarumienienia).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.