Pikantna zupa pomidorowo - kukurydziana

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 puszki słodkiej kukurydzy
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Garść świeżej kolendry
  • Sól i pieprz
  • Śmietana łaciata 18% do podania
  • Olej

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, dodać pomidory i cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażać, aż do czasu zeszklenia cebuli. Ziemniaki pokroić w kostkę.



Krok 2

Przygotować garnek. Dodać zawartość patelni i zalać bulionem. Dodać ziemniaki i koncentrat. Gotować przez 15 minut. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Zagotować i ściągnąć z ognia. Podawać ze śmietaną i świeżą pietruszką lub kolendrą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.