Jagnięcina z curry i pikantną soczewicą jest smaczną potrawą, która nadaje się do podania na obiad ze znajomymi. Świeża przyprawa curry sprawia, że potrawa zyskuje lekko ostry, intensywny aromat.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
W moździerzu tłuczemy pieprz, kminek, kurkumę, curry i imbir. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy 5 minut, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek, paprykę i paprykę chili. Smażymy przez 10 minut.
Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach z moździerza, a następnie smażymy przez 10 minut, aż się zarumieni. Powoli wlewamy bulion warzywny, a następnie dodajemy podsmażony czosnek z papryką. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dusimy przez 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.
Myjemy i odsączamy soczewicę , a następine gotujemy bez przykrycia 15 minut. Odsączamy. Pomidory kroimy w kostkę.
Do potrawy dodajemy soczewicę, pokrojoną pietruszkę i pomidory. Wszystko dusimy przez 40 minut, aż wszystkie smaki ładnie się połączą, a składniki zrobią się miękkie. Dodajemy sok z limonki i kolendrę, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Danie podajemy na gorąco.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Ciasteczkowa Pani :)
Opublikowany: 2018-02-21 18:17:00
Smakuje wyśmienicie