Pikle z cukinii

Marynowana cukinia to idealny dodatek do dań mięsnych. Jeśli lubisz cukinię koniecznie wypróbuj ten przepis.

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 średnie cukinie
  • - 3 cebule
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka ziół (tymianek, estragon, rozmaryn, oregano)

Zalewa:

  • - 2 szklanki wody
  • - 2 szklanki octu winnego
  • - 1 łyżka soli
  • - 1,5 szklanki cukru
  • - 1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie

Krok 1

Cukinie umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zmieszać z cukinią. Następnie posolić i odstawić na 3 godz.



Krok 2

Do wyparzonych słoików na dno włożyć po pół łyżeczki gorczycy i po szczypcie każdego z ziół. Następnie włożyć pokrojoną cukinie i cebulę (sok odlać).



Krok 3

Przygotować zalewę i gorącą zalać warzywa, zakręcić słoje. Pasteryzować 5-10 minut(słoiki mniejsze krócej, większe dłużej).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.