Wywodzący się z hinduskiej kuchni chutney, stanowi ciekawe połączenie warzyw, owoców i aromatycznych przypraw. Koniecznym składnikiem jest ocet winny, zwykle dorzuca się też słodkie, świeże lub suszone owoce. Co aromatyczny sos, dzięki któremu nawet najprostsze potrawy zyskują niepowtarzalny smak. Dobrze smakuje zarówno do zimnych potraw z drobiu i ryb, jak i do dań wegetariańskich.
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Wegetariańskie
Mango, papryczkę i cebulę pokroić w kostkę. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć drobno na tarce.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę, papryczkę i mango. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy białe wino, ocet, cukier, sól i miód. Dusimy całość na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie i lekko szkliste, około 10-15 minut.
Jeszcze gorący chutney przekładamy do niedużego słoiczka. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem na 10 minut.
Chutney można podawać na ciepło i na zimno. Chutney z mango jest doskonałym dodatkiem do drobiu i ryb.
Dodaj komentarz