Chutney z mango i ostrą papryczką chili

Wywodzący się z hinduskiej kuchni chutney, stanowi ciekawe połączenie warzyw, owoców i aromatycznych przypraw. Koniecznym składnikiem jest ocet winny, zwykle dorzuca się też słodkie, świeże lub suszone owoce. Co aromatyczny sos, dzięki któremu nawet najprostsze potrawy zyskują niepowtarzalny smak. Dobrze smakuje zarówno do zimnych potraw z drobiu i ryb, jak i do dań wegetariańskich.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 duże mango
  • ½ cebuli
  • 1 ostra papryczka chili
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • Lampka białego, wytrawnego wina
  • 1-2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Mango, papryczkę i cebulę pokroić w kostkę. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć drobno na tarce.



Krok 2

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę, papryczkę i mango. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy białe wino, ocet, cukier, sól i miód. Dusimy całość na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie i lekko szkliste, około 10-15 minut.



Krok 3

Jeszcze gorący chutney przekładamy do niedużego słoiczka. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem na 10 minut.



Wskazówki

Chutney można podawać na ciepło i na zimno. Chutney z mango jest doskonałym dodatkiem do drobiu i ryb.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.