Piwne skrzydełka

Pyszne skrzydełka marynowane w piwie to danie, które swoim smakiem ucieszy zwłaszcza męskie grono imprezy. Skrzydełka z tego przepisu wychodzą przepyszne, dlatego warto je spróbować.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki piwa
  • garść gałązek tymianku
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na maśle.



Krok 2

Dodajemy skrzydełka i całość podsmażamy, aż skrzydełka się zarumienią.



Krok 3

Po tym czasie przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, zalewamy piwem, doprawiamy przyprawami, wszystko mieszamy dokładnie, dodajemy gałązki tymianku i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 20 minut bez przykrycia.



Krok 4

Danie najlepiej smakuje podane na ciepło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.