Pizza bianca to pizza biała, bez sosu. Cały sekret tkwi w cieście, które jest cienkie i chrupiące. Pizza Bianca sprawdzi się o każdej porze dnia. Idealny pomysł na przekąskę imprezową.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Drożdże roztapiamy w ciepłej wodzie.
Do miski wrzucamy pozostałe składniki, powoli łączymy je z przygotowanym rozczynem drożdży.
Wyrabiamy rękoma ciasto przez kilkanaście minut. Po uzyskaniu jednolitej masy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jest gotowe do wypieczenia.
Z ciasta formujemy pożądany kształt placka i wykładamy na blachę. Ciasto smarujemy oliwą.
Wstawiamy do nagrzanego do 230°C piekarnika na 17 minut.
Po wyjęciu z pieca posypujemy solą morską oraz świeżym tymiankiem.
Im dłużej wyrabiane ciasto, tym lepsza pizza.
Dodaj komentarz