Pizza Bianca

Pizza bianca to pizza biała, bez sosu. Cały sekret tkwi w cieście, które jest cienkie i chrupiące. Pizza Bianca sprawdzi się o każdej porze dnia. Idealny pomysł na przekąskę imprezową.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej jasnej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 ml oliwy
  • 170 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g drożdży suchych

Dodatki:

  • Sól morska
  • Świeży tymianek

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże roztapiamy w ciepłej wodzie.



Krok 2

Do miski wrzucamy pozostałe składniki, powoli łączymy je z przygotowanym rozczynem drożdży.



Krok 3

Wyrabiamy rękoma ciasto przez kilkanaście minut. Po uzyskaniu jednolitej masy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.



Krok 4

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jest gotowe do wypieczenia.



Krok 5

Z ciasta formujemy pożądany kształt placka i wykładamy na blachę. Ciasto smarujemy oliwą.



Krok 6

Wstawiamy do nagrzanego do 230°C piekarnika na 17 minut.



Krok 7

Po wyjęciu z pieca posypujemy solą morską oraz świeżym tymiankiem.



Wskazówki

Im dłużej wyrabiane ciasto, tym lepsza pizza.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.