Włoska kuchnia uwielbiana jest na całym świecie. Pizza to jedna z najczęściej wybieranych dań. Połączenie sosu pomidorowego, pieczarek i szynki, z pewnością znajdzie wielu zwolenników. Przepis ten to idealna alternatywa na przyjęcia, aby trafić w gusta swoich gości. To klasyczna i popularna pizza.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Rozpuścić w ciepłej wodzie drożdże i cukier. Następnie dodać 2 łyżki mąki. Pozostawić przygotowany rozczyn na 15 minut.
Połączyć mąkę, przygotowany rozczyn, oliwę, wodę oraz sól. Zagniatać ciasto przez kilka minut. Przygotowane ciasto przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Blachę natłuścić. Uformować z ciasta placek o grubości ok. 0,5 cm i umieścić go na blaszy.
Wszystkie składniki na sos pomidorowy zblendować. Pieczarki i mozzarellę pokroić w cienkie plasterki, Większe plastry szynki poprzecinać na mniejsze części. Oliwki poprzecinać na pół.
Rozprowadzić przygotowany sos pomidorowy na cieście. Następnie ułożyć równomiernie na całości plasterki mozzarelli, szynki oraz pieczarek.
Piec do zrumienienia około 15-20 minut.
Po upieczeniu dodać oliwki.
Podawać w zestawieniu z aromatyczną oliwą z oliwek np. z dodatkiem chili lub czosnku.
Dodaj komentarz