sernik

Autor:

Tomasz Miki

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • 1 kg zmielonego twarogu Mlekpol,
  • 250 g miękkiego masła Łaciate,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 150 ml mleka Łaciate,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Krok 1

Miękkie masło ubić na puszysto, stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki. Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony ser i połączyć. Teraz dodawać po kolei: cukier wanilinowy, mleko łaciate oraz mąkę ziemniaczaną cały czas miksując składniki na jednolitą masę. Na koniec wymieszać (delikatnie, ale dokładnie) z ubitymi na sztywno białkami. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami lub dno wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez 60 minut. Sernik studzić stopniowo wyjmując z piekarnika (najpierw po trochu otwierając drzwiczki i lekko wysuwając sernik, w końcu wyjąć z piekarnika). Zrumieniony wierzch sernika posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.