Pizza Hawajska

Pizza dla miłośników słodkich, włoskich smaków. Idealny wybór na przyjęcia urodzinowe dla dzieci. Świeże, naturalne składniki to gwarancja, że danie będzie pyszne. Warstwa sosu pomidorowego, kawałki szynki, ananasa i duża ilość żółtego sera sprawi, że pizza zniknie ze stołu w mgnieniu oka.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej chlebowej
  • 330 g wody
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól
  • 15 g świeżych drożdży

Sos pomidorowy:

  • 4–5 sztuk świeżych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • Ok. 1 łyżki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Sól
  • Odrobina oleju lub oliwy

Dodatki:

  • 6 plasterków świeżego ananasa
  • 6–8 plasterków szynki
  • 150 g sera żółtego

Opcjonalnie :

  • Świeża bazylia
  • Szczypta oregano

Przygotowanie

Krok 1

Świeże drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Pozostałe składniki na ciasto wrzucamy do naczynia. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.



Krok 2

Następnie przygotowujemy zdrowy sos. Wyciśnięty przez praskę czosnek obsmażamy na patelni z olejem. Dodajemy obrane ze skórki pomidory. Doprowadzamy do miękkości i przyprawiamy solą, oregano oraz bazylią.



Krok 3

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C.



Krok 4

Z ciasta formujemy pizzę, smarujemy wierzch oliwą i nakładamy sos.



Krok 5

Następnie całość posypujemy startym serem, układamy kawałki ananasa i szynki.



Krok 6

Pieczemy około 17 minut.



Wskazówki

Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej bazylii oraz posypujemy oregano.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.