Pizza marchewkowa z patelni

Redakcja poleca Sałatka z jajkiemEkspresowa sałatka na kolację po mojemu ReklamaElvenar: Wcią­ga­jąca gra stra­te­giczna! Roladki schaboweRoladki schabowe na bogato Ciasta bez pieczeniaWyśmienity śnieżny puch Recommendations powered by plista Sposób przygotowania: Pizza marchewkowa z patelni ETAP 1: Pizza marchewkowa z patelni Startą marchewkę, smażoną cebulę, olej i oregano połączyć z ciastem. REKLAMA Pokruszone drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z ciepłą wodą.Wlać do miski z mąką, wyrobić, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać sól, olej, startą na grubej tarce marchewkę, smażoną cebulę i oregano, wyrobić.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju z rzepaku i lnu
  • 10-15 dag marchewki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki smażonej cebuli

Dodatki:

  • 15 dag wędzonego boczku
  • 20-25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki ketchupu
  • 5 -8 dag startego żółtego sera
  • 25 dag mozzarelli mini kulki
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Pokruszone drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z ciepłą wodą. Następnie wlać do miski z mąką, wyrobić i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać sól, olej, startą na grubej tarce marchewkę, smażoną cebulę i oregano, wyrobić.





Krok 2

Ciasto podzielić na dwie lub trzy części i uformować krążki o średnicy 28 cm, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia patelnię, przykryć i odłożyć na 10 minut.





Krok 3

Boczek pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę, wsypać posiekane pieczarki, odparować, przyprawić solą i pieprzem. Krążki ciasta posmarować ketchupem, posypać żółtym serem, wyłożyć pieczarki i boczek.





Krok 4

Na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli. Patelnię przykryć pokrywką, włożyć na duży palnik, włączyć najmniejszy płomień i piec około 18-20 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.